Tőkeáttételes ETF

Tőkeáttételes ETF

Mi a tőkeáttételes ETF?

A tőkeáttétel nélküli ETF-hez hasonlóan ez a termék is egy mögöttes instrumentum árfolyamát követi le. A különbség abban rejlik, hogy a tőkeáttételes ETF a mögöttes instrumentum egy napos, százalékos elmozdulását többszörözi a tőkeáttétel mértékével. Jellemzően kétszeres és háromszoros szorzókat találhatunk ezeken a termékeken. Abból kifolyólag, hogy egy napos, százalékban kifejezett elmozdulás kerül sokszorozásra, a tőkeáttételes ETF elsősorban rövidtávra alkalmas kereskedési eszköz.

Ezt az alábbi példa kiválóan szemlélteti:

Egy 100 dollár értékű instrumentum árfolyama emelkedik 25 dollárt (25%), majd másnap visszatér 100 dollárra (-20%). Egy ideálisan működő, kétszeres tőkeáttétellel rendelkező ETF, melynek ez az instrumentum a mögöttes terméke ennek megfelelően 150 dollárra ugrik az első nap (50%), majd másnap 90 dollárra esik vissza (-40%). Ebben az esetben a tőkeáttételes ETF használatával 10%-os mínuszba kerülünk, miközben a mögöttes termék árfolyamában nem történt változás.

 

 

A tőkeáttételes ETF-ek napon túli tartása tehát megnövekedett kockázattal járhat, különösen volatilis, nagy kilengések által jellemzett piaci környezetben!

 

Mire jó a tőkeáttételes ETF?

A fent említett kockázatok mellett a tőkeáttételes ETF-ek kiválóan alkalmasan rövidtávú hullámok meglovaglására, vagy akár napon belüli elmozdulások lekereskedésére is. Hasonlóan a tőkeáttétel nélküli ETF-hez, ez a termék is úgy viselkedik, mint egy részvény, árfolyama a rendes kereskedési szakaszban folyamatosan változik, és a nap egészében lehetséges szabadon kereskedhető.

 

Költségei/díjai Napon belüli zárás esetén Napon túli zárás esetén
ETF ügyletek teljesítésének díja 0,1% min: 2 USD 0,2% min: 2 USD